Iepenlaan 11, 7917 PW
Geesbrug
mw@moniquedewinter-advocaat.nl06-12507836
Contact

Veel mensen die gaan scheiden hebben samen een eigen huis. Ze zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, of op huwelijkse voorwaarden, maar zijn dan wel samen eigenaar van een huis én samen schuldenaar in het kader van een hypotheekschuld. Het komt ook veel voor dat dat met een hypotheekschuld ook nog een levensverzekering,bijvoorbeeld op spaar-of beleggingsbasis is verbonden.

Vaak moet een huis verkocht worden naar aanleiding van een scheiding. Omdat dit de wens is van de echtgenoten, of omdat er niets anders op zit omdat geen vande eigenaren in zijn of haar eentje de lasten kan dragen. Als er overwaarde in het huis zit ( dat wil zeggen een positief verschil tussen de verkoopwaarde van het huis en de hoogte van de hypotheekschuld ), moet de helft daarvan uitbetaald worden aan de partij die geen eigenaar meer zal zijn. Als er geen geld beschikbaar is om dat te betalen moet er bij geleend worden.

Als er sprake is van onderwaarde ( de hypotheekschuld is hoger dan de waarde van het huis ), is het probleem nog groter. Na verkoop van het huis blijven beide ex eigenaren zitten met een restant schuld die zij samen moeten dragen.

Zeker sinds het economisch gezien niet goed gaat in Nederland, stellen banken zich moeilijk op ten aanzien van onderwerpen zoals het ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de vertrekkende echtgenoot, en de mogelijkheid van extra lenen om de vertrekkende echtgenoot uit te kunnen betalen.
Verkoop levert inmiddels ook een probleem op. Nu de markt vrijwel op slot zit, duurt het vaak lang voordat er verkocht kan worden, en valt de opbrengst tegen.

Het is van belang voor de periode dat er nog geen sprake is van een definitieve situatie ( verkoop aan een buitenstaander of overdracht aan één van de ex echtgenoten ) goede afspraken te maken welke ook fiscaal kloppen. Dit is altijd maatwerk. Neem als dit aan de orde is contact met mij op voor overleg, advies en verdere ondersteuning.

Mijn diensten

  • 1
  • De wettelijke indexering van de alimentatie per 1 januari 2020 bedraagt 2,5% #advocaat #mediator #Assen #Hoogeveen #Emmen #Geesbrug
  • Afspreken op 1 van mijn locaties? dit kan in Hoogeveen, Emmen, Assen en Geesbrug. Kijk voor meer informatie op:… https://t.co/jAAgqTn5X3
  • Een onbekwame advocaat kan een proces maanden of jaren ophouden, een bekwaam advocaat zelfs nog langer.
- mr Monique de Winter