• Monique
  • Kantoor
  • Kunst
  • Vaart
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Na zo'n 37 jaar advocatuur, ga ik mijn toga aan de wilgen hangen. Ik rond de lopende zaken voor zover mogelijk nog af, maar neem geen nieuwe zaken en cliënten meer aan.

Veel mensen die gaan scheiden hebben samen een eigen huis. Ze zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, of op huwelijkse voorwaarden, maar zijn dan wel samen eigenaar van een huis én samen schuldenaar in het kader van een hypotheekschuld. Het komt ook veel voor dat dat met een hypotheekschuld ook nog een levensverzekering,bijvoorbeeld op spaar-of beleggingsbasis is verbonden.

Vaak moet een huis verkocht worden naar aanleiding van een scheiding. Omdat dit de wens is van de echtgenoten, of omdat er niets anders op zit omdat geen van de eigenaren in zijn of haar eentje de lasten kan dragen. Als er overwaarde in het huis zit ( dat wil zeggen een positief verschil tussen de verkoopwaarde van het huis en de hoogte van de hypotheekschuld ), moet de helft daarvan uitbetaald worden aan de partij die geen eigenaar meer zal zijn. Als er geen geld beschikbaar is om dat te betalen moet er bij geleend worden.

Als er sprake is van onderwaarde ( de hypotheekschuld is hoger dan de waarde van het huis ), is het probleem nog groter. Na verkoop van het huis blijven beide ex eigenaren zitten met een restant schuld die zij samen moeten dragen.

Soms stellen banken zich moeilijk op ten aanzien van onderwerpen zoals het ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de vertrekkende echtgenoot, en de mogelijkheid van extra lenen om de vertrekkende echtgenoot uit te kunnen betalen. Verkoop levert soms ook een probleem op.

Het is van belang voor de periode dat er nog geen sprake is van een definitieve situatie ( verkoop aan een buitenstaander of overdracht aan één van de ex echtgenoten ) goede afspraken te maken welke ook fiscaal kloppen. Dit is altijd maatwerk. Neem als dit aan de orde is contact met mij op voor overleg, advies en verdere ondersteuning.

Mijn diensten

Alimentatie

lees meer

Echtscheiding

lees meer

Huis en hypotheek en echtscheiding

lees meer

Kinderen en echtscheiding

lees meer